Actualitatea consulatului

IL GULAG ROMENO – LA TRAGEDIA DI UNA NAZIONE

Bibioteca internazionale ”Ilaria Alpi” din Parma a găzduit, la 8 decembrie a.c., o manifestare dedicată regimului concentraționar din România, existent în perioada dinaintea lui decembrie 1989. Organizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Asociația ”Romania chiama Parma”, întrunirea s-a bucurat de prezența consulului general al României la Bologna, domnul Eugen Șerbănescu. A participat, de asemenea, doamna consul Mirela Donciu.

Reuniunea s-a deschis prin conferința ”Il regime comunista in Romania e la sua fine. Riflessioni su un passato recente”, susținută de doamna Delia Roxana Cornea, cercetător la muzeul constănțean, care a făcut o succintă prezentare a situației poporului român după 23 august 1944 și ocuparea țării de către armata sovietică: instaurarea cu forța a regimului de așa-zisă democrație populară, concretizată prin teroarea de stat contra ”dușmanilor poporului” și încarcerarea elitei politice și culturale a națiunii în lagărele de reeducare în spiritul ”omului nou”, printre care Râmnicu Sărat, Sighet și, mai ales, canalul Dunăre-Marea Neagră. Regimul Gh. Gheorghiu-Dej, urmat de cel instaurat de N Ceaușescu, a însemnat reducerea treptată a nivelului de trai și dezvoltarea cultului personalității la un nivel necunoscut de la Stalin. Relatarea conferentei a fost însoțită de o ilustrare bogată a diferitelor momente istorice ale epocii, înțesate cu persecuții inumane și cu terorizarea omului obișnuit, într-o perioadă în care victoria contra ”dușmanilor poporului” fusese de mult proclamată.

În cuvântul său, consulul general al României, dl Eugen Șerbănescu, a apreciat inițiativa comunității române din Parma de a organiza această manifestare și a arătat că, încă o dată, pentru înțelegerea cât mai exactă a acelei perioade și a celei de după căderea Cortinei de Fier, este necesar să nu se piardă din vedere că înfrângerea nazismului a însemnat împărțirea Europei în două zone distincte: vestul, căruia i s-a deschis posibilitatea dezvoltării libere, într-un cadru democratic autentic, și estul, care trebuit să suporte experimentarea unei ideologii de import. Consecințele acestei nedreptăți istorice, căreia i-au căzut victimă est-europenii, între care românii au îndurat regimul cel mai crud, se vor resimți în țările căzute victimă încă multă vreme de acum încolo.

A urmat prezentarea expoziției ”Il Gulag romeno – la tragedia di una nazione”, bogat ilustrată cu fotografii și documente de epocă (còpii) și chiar cu o zeghe de deținut.

Între numeroșii participanți români și italieni s-au aflat preoți, oameni de cultură, medici, cadre didactice. Cu acest prilej, Consulul General al României la Bologna a făcut o donație de carte secției de limba română a Bibliotecii internaționale ”Ilaria Alpi”.

Momentul următor al acestei ”zile a României” la Parma a fost întâlnirea pentru copii, care s-a bucurat de prezența doamnei Camelia Dragomir, lector de limba română la Universitatea din Pisa. Au fost citite povești din tezaurul culturii populare române și au fost prezentate jocuri didactice specifice vârstei micilor participanți.

Galerie foto

În prim plan

ANUNT IMPORTANT

20.01.2020

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Consulatul General al României la Bologna NU va avea program de…

ANUNT IMPORTANT

17.12.2019

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Consulatul General al României la Bologna nu va avea…

ANUNT IMPORTANT

28.10.2019

Program de lucru cu publicul la Consulatul General al României la Bologna În contextul alegerilor prezidențiale care…

Lista secțiilor de votare organizate în circumscripția Consulatului General al României la Bologna

25.10.2019

Votarea va avea loc în străinătate în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2019 (turul I), respectiv 22, 23 și 24 noiembrie…